OM NIKLAS STEINWALL

Jag som driver Taste by Steinwall heter Niklas Steinwall och bor i Varberg. Jag har många års erfarenhet från vin&spritbranschen och är sommelier sedan 2004, och även certifierad barista sedan 2010. Sedan 2009 har jag skrivit en mat- och dryckeskrönika i lokaltidningen Varbergsposten, och efter ett års uppehåll återkom jag 2015 med en mer renodlad dryckesspalt.
Idag skriver jag en mat & dryckesspalt i Sjömatsfrämjandets tidning, Svensk Fisknäring.
Som egenföretagare har jag bland annat utbildat restaurangpersonalen på Varbergs Stadshotell inom vin och kombination av mat och dryck, hållit kaffeskola och champagneprovning på Varbergs Stadshotells gourmetweekend samt hållit ett stort antal privata vinprovningar.
Idag arbetar jag som Wine Specialist & Key Account Manager på Altia Sweden AB.

September 2015 till september 2016 arbetade jag som F&B på Societén i Varberg.
             
2004-2014 arbetade jag på Arvid Nordquist HAB, med försäljning av företagets produkter såsom Classic kaffe, Bollinger Champagne och viner från ett drygt femtiotal vinhus. Jag utbildade också hotell- och restaurangpersonal och grossister, inom framför allt vin och kaffe. De sista åren på Arvid Nordquist ansvarade jag för företagets kedje- och storkunder inom hotell- och restaurangbranschen.
   
1999-2004 arbetade jag på Rémy Suéde vin- & spritagentur, som under min anställning blev Maxxium Fine Wine & Spirits. Där var jag säljare och eventansvarig. Jag arrangerade några av företagets event vid tennisveckan i Båstad, Vasaloppet i Mora, Match Race på Marstrand och liknande. Tjänsten innefattade också att utbilda krogpersonal och Systembolagsanställda inom våra produkter som Rémy Martin cognac, The Famous Grouse  whisky, The Macallan Single malt whisky, Highland Park Single malt whisky, Krug Champagne, Aalborg akvavit med fler. Parallellt med arbetet läste jag min Sommelierutbildning på Vinkällan i Göteborg.

Jag har också hunnit med tio år i restaurangbranschen. Efter gymnasiet 1989 tog jag jobb på Sophia & Oscars i Varberg. Där började jag i disken, jobbade lite extra i köket och tog sedan steget ut i restaurangen där jag lärde mig servering och bartenderns roll. Efter några års arbetserfarenhet och parallell utbildning inom Restaurant Management, blev jag restaurangchef. Innan 90-talet var slut jobbade jag även ett par år som Food & Beverage Manager på Varbergs Stadshotell. Därefter var jag krogägare i Marbella på spanska solkusten innan jag återvände till Sverige 1999.